Saltar apartados

Una Vida Al Filo

Dimarts, 28 de març de 2017, 20:00 h

Club Informació (Av. Doctor Rico, 17 - Alacant. Tlf: 965 98 90 90)

Xerrada organitzat per Càtedra Pedro Ferrándiz de l'Esport

ENTRADA GRATUÏTA limitada a l'aforament

XERRADA "UNA VIDA AL FILO" (per Sebastián Álvaro, creador de "Al Filo de lo Imposible")

Històries d'una Vida Al Filo, és un viatge pel món dels paisatges i les emocions. Després de més de 30 anys d'experiències úniques Sebastián Álvaro, creador de "Al Filo de lo Imposible", desenvolupa un relat en imatges en el qual reflexiona en veu alta sobre la importància de perseguir reptes considerats impossibles, gestionar el risc o enfrontar l'adversitat. És una experiència personal adquirida en desenes d'expedicions, de situacions viscudes al límit i la responsabilitat de ser el líder d'un equip irrepetible. Però és, sobretot, una reflexió sobre la Vida, sobre l'opció de viure el temps limitat i finit que se'ns concedeix amb passió i entusiasme. La conclusió és que el temps no solament es mesura en extensió, sinó en profunditat i fondària, que importen tant els dies que es viuen com la qualitat i la intensitat de la vida que vivim i que són els valors essencials, com la valentia, l'honestedat, la solidaritat o la perseverança, al costat de capacitats com la intel·ligència, el treball en equip, la passió en allò en el que s'escomet, la capacitació i la curiositat permanent, els que fan de l'aventura i l'exploració una mica més que un mer acte esportiu. És la Vida plena d'emocions, passió i sentiments. És la Vida amb majúscules.

Aquesta apassionant història personal és, al temps, una gran volta al món, al dels últims paisatges lliures i salvatges, on encara resisteix la grandesa del nostre planeta, com al dels sentiments, des del convenciment que, com va dir l'escriptor Rudyard Kipling: "Només hi ha dos tipus de persones: els que miren la vida des de la finestra i els que ixen fora a viure-la". Açò pretén ser Una Vida Al Filo. Un recorregut per una història, personal i per tant intransferible, de la qual no es pretén fer ni un panegíric, sinó, més aviat, tot el contrari: un intent de mirar arrere i comprendre, amb capacitat crítica, el que ha suposat portar una vida "Al Filo de lo Imposible". És, en definitiva, una reflexió en veu alta, un viatge emocional i sentimental de més de 30 anys d'aventures, de documentals i d'amics que van voler compartir una vida d'experiències sobre el fil de l'impossible.

Breu currículum (gener 2016)

Sebastián Álvaro, periodista, va començar a treballar en TVE i des de 1981 es va dedicar a crear i dirigir un nou format de documentals d'aventura amb el nom de "Al Filo de lo Imposible" que es consolidaria com un dels programes de major prestigi de la televisió de tots els temps. Durant més de 30 anys ha sigut el major cap d'expedicions d'aventures d'Espanya, sent el líder i l'alma mater d'un equip format per tècnics i especialistes, capaç d'escometre i filmar les aventures més arriscades, des de l'ascensió dels catorze cims que superen els vuit mil metres fins a les travessies al Pol Nord i al Pol Sud, la del Gel Patagònic sud, la de la serralada dels Andes amb globus aerostático, o la dels deserts del Taklamakán i el Gran Mar d'Arena. Ha realitzat, a més, l'exploració de llocs tan inhòspits com el canó del Yarlung Tsangpo, Antàrtida, Terra de Foc, Karakorum i Gòrgies del sud.

Sota la seua direcció la marca "Al Filo de lo Imposible" es va convertir en un referent de l'aventura moderna i del gènere documental a Espanya i en un fenomen únic a nivell mundial, fent d'aquestes activitats una mica més que un succés esportiu per a ampliar-ho als seus aspectes culturals i socials. "Al Filo?" va asseure les bases ideològiques de l'aventura moderna i va ajudar a estendre-les a Espanya, (hereva dels valors de la Il·lustració i la Ciència), unint exploració, coneixement i acció. Al mateix temps que és una reflexió sobre el món interior de l'home situat al límit de les seues possibilitats, i la seua relació amb la naturalesa en el seu vessant més agrest, dura i salvatge, comprometent-se amb la conservació del medi ambient i la preservació de la diversitat cultural dels últims racons perduts de la Terra. Els documentals de "Al Filo de lo Imposible" han sigut premiats en els festivals de cinema i televisió més importants del món. Entre ells destaquen dues medalles en el Festival Internacional de Nova York, dues medalles d'or en el festival d'Hamburg, els premis dels festivals de Banff, Calcuta i Torelló, dos premis Ondas i nou premis ATV, i el premi Allegria de l'Associació de Festivals Muntanya i Aventura. Com a professional de la comunicació va ser pioner en la retransmissió de grans expedicions en televisió en directe i per Internet. En l'actualitat segueix impulsant i dirigint expedicions d'aventura d'alt nivell, al mateix temps que coordina diversos projectes d'ajuda humanitària en llocs d'alta muntanya encaminats a canviar les condicions de vida de vilatans de Nepal i Pakistan.

Ha organitzat i dirigit més de 200 expedicions del màxim nivell, en les quals van participar més de 1500 especialistes, realitzant al mateix temps més de 300 documentals; és, per tant, un dels espanyols que més viatges i exploracions ha realitzat de tots els temps, havent viatjat als sis continents i els llocs més desconeguts, agrests, inaccessibles i salvatges de la Terra. Totes aqueixes experiències les ha narrat i donat a conèixer a través de documentals, fotografies, llibres, conferències i articles.

Pel seu treball ha sigut condecorat amb tres medalles al mèrit militar i el Premi Nacional de l'Esport. És autor de més de quinze llibres, conferenciant i articulista. Només en els dos últims anys ha impartit més de 100 conferències a Espanya, Xina, USA i Llatinoamèrica, diversos cursos especialitzats en universitats i més de 150 articles, reportatges i columnes d'opinió. Col·labora habitualment en alguns dels mitjans de comunicació més prestigiosos d'Espanya, com Onda Cero, Marca, el País, el Mundo, El Semanal, La Razón, la SER i RNE.

Una Vida Al Tall

 

SERVEI D'ESPORTS


Universitat d'Alacant
C/ Alacant, s/n
03690 - Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 37 39

Facebook: http://www.facebook.com/deporteenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464